- Docente: FRANCESCA PEDONESE
- Docente: FILIPPO FRATINI
Il corso formerà lo studente sulle nuove tecnologie di analisi del DNA che permettono lo studio dettagliato del genoma delle popolazioni zootecniche, per la caratterizzazione e la conservazione della biodiversità e la ricerca di varianti geniche utilizzabili nei piani di miglioramento genetico quali obiettivi di selezione per fronteggiare i cambiamenti climatici in atto. Il corso fornirà una formazione su: 1) Il ruolo delle nuove tecnologie per la selezione di animali resistenti e resilienti (dalla zootecnia di precisione alla genomica); 2)Il contributo del miglioramento genetico alla sostenibilità delle produzioni zootecniche: 3) Qualità e valore nutrizionale delle produzioni zootecniche: dove e come può incidere il miglioramento genetico;4) Potenzialità nella Valorizzazione delle risorse genetiche animali e delle loro produzioni zootecniche: la rilettura della biodiversità, le basi genetiche della resilienza, il ruolo dell’epigenetica, la tracciabilità genetica delle produzioni zootecniche.
The course will train the student on new DNA analysis technologies that allow the detailed study of the genome of livestock populations, for the characterization and conservation of biodiversity and the search for gene variants that can be used in genetic improvement plans as selection objectives to address ongoing climate change. The course will provide training on: 1) The role of new technologies for the selection of resistant and resilient animals (from precision livestock farming to genomics); 2) The contribution of genetic improvement to the sustainability of livestock production; 3) Quality and nutritional value of livestock production: where and how genetic improvement can affect; 4) Potential in the Valorization of animal genetic resources and their livestock production: the reinterpretation of biodiversity, the genetic bases of resilience, the role of epigenetics, the genetic traceability of livestock production.
The course will train the student on new DNA analysis technologies that allow the detailed study of the genome of livestock populations, for the characterization and conservation of biodiversity and the search for gene variants that can be used in genetic improvement plans as selection objectives to address ongoing climate change. The course will provide training on: 1) The role of new technologies for the selection of resistant and resilient animals (from precision livestock farming to genomics); 2) The contribution of genetic improvement to the sustainability of livestock production; 3) Quality and nutritional value of livestock production: where and how genetic improvement can affect; 4) Potential in the Valorization of animal genetic resources and their livestock production: the reinterpretation of biodiversity, the genetic bases of resilience, the role of epigenetics, the genetic traceability of livestock production.
- Docente: IOLANDA ALTOMONTE